Jak wybrać krzesła do restauracji?

wpis w: Inne | 0

Bardzo wiele mówi się o ergonomii krzeseł biurowych, o odpowiednim ich ustawieniu i wygodzie użytkowania. O krzesłach przeznaczonych do lokali gastronomicznych mówi się znacznie mniej. Niesłusznie.

Krzesła, które zdecydujemy się ustawić w restauracji, nie są tylko przedmiotem, na którym będą mogli spocząć nasi goście. Powinny być nie tylko funkcjonalne, czyli stabilne i wygodne, ale równieżKrzesła do restauracji dopasowane do wystroju wnętrza.

 

Materiał i forma krzeseł do restauracji

W zależności od stylu lokalu możemy wybierać spośród różnych modeli. Obecnie do najpopularniejszych materiałów, z których produkowane są krzesła stosowane w gastronomii, zaliczyć można drewno, metal, rattan lub technorattan oraz tworzywa sztuczne. Poszczególne krzesła mogą być tapicerowane, obite ekoskórą lub pozbawione obić. Szeroka gama dostępnych na rynku modeli sprawia, że wybór zasadniczo jest nieograniczony. Niekiedy uwagę przykuwa interesująca kolorystyka czy kształt. Zabawa formą sprawdzi się w szczególności we wnętrzach o wyrazistym charakterze, utrzymanych w nowoczesnym stylu.

 

Wygoda użytkowania

Najważniejsza jednak jest funkcjonalność, o której rzadko myśli się w tym kontekście. Krzesła do restauracji muszą być stabilne. Niedopuszczalne jest ich chwianie siKrzesła do restauracjię czy trzeszczenie. Z drugiej jednak strony muszą być na tyle mobilne, aby klient restauracji nie miał problemu ze swobodnym przesuwaniem ich. Przy tym krzesła nie mogą się ślizgać. Ważna jest również jakość wykonania oraz klasa wykorzystanego materiały. Jeśli zdecydujemy się na krzesła wyposażone w oparcie, musi być ono na tyle wysokie, aby zapewniać komfort osobie siedzącej i podtrzymywać jej plecy.

Krzesła restauracyjne są mocno eksploatowane, a tym samym narażone na potencjalne uszkodzenia czy zarysowania. Lokal gastronomiczny sprawia, że istnieje spore ryzyko styczności krzesła z produktami spożywczymi, napojami, także gorącymi, oraz plamami. Inwestycja w jakość produktu opłaci się wyższą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, przy jednoczesnej dbałości o stronę wizualną.

Niezależnie od tego, na jaki materiał oraz sposób aranżacji mebla się zdecydujemy, pod uwagę wziąć musimy konieczność pielęgnacji mebla. Nie jest ona szczególnie absorbująca, pamiętać jednak musimy, że meble tapicerowane wymagają więcej troski niż proste (i piękne) meble drewniane. Ostateczny wybór zawsze będzie więc wynikał z faktu, czy planujemy wnętrze eleganckie, czy też raczej kolorową restaurację przeznaczoną dla rodzin z małymi dziećmi. Specyfika lokalu przekłada się bowiem na użytkowanie mebli.

Zostaw Komentarz